İletişim

Yalçın Golayoğlu
3 min readJan 31, 2020

--

İletişim nedir?

Kişisel gelişim sürecinde olmazsa olmaz etkenlerden birisi olan iletişim ne demektir? Canlıların birbirleriyle olan etkileşimlerinde önemli bir kavramdır. İnsanların konuşarak, hayvanların koklaşarak birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlar. Biz hayvanların koklaşarak iletişim sağladıklarını düşünüyoruz ancak hayvanlar, çıkardıkları seslerle belki de kendi aralarında konuşuyorlardır.

İletişim Türleri

Konuşmak, insanlar arasında en bilindik iletişim türlerinden birisidir. Konuşamayacağımız durumlarda ise genellikle el ve gövde hareketlerimizle veya jest ve mimiklerimizle iletişim kurmaya çalışırız. Tabi bu iletişim çeşitlerini kullanırken de biraz dikkatli olmamız gerekiyor. Çünkü yanlış anlaşılmalara sebep olabilecek hareketler var.

Mesela İtalya’da bir restauranta oturduk ve bir yemek söyledik diyelim. Tamam gidip bunu yapabilmek çoğumuz için zor bir durum ama şimdilik sadece düşünelim. Yemeğimiz önümüze geldi ve yemeye başladık. Çok beğendik ve elimizin parmak uçlarını birleştirerek aşağı yukarı doğru salladık. Bunu orada bulunan garsonlar görürse baya yanlış anlaşılabilirmişiz. Bide yanında bira içiyorsak, ikinci içeceğimiz biranın bira olmayacağını bile söylesem çok fazla ileri gitmiş olmam herhalde. Çünkü bu yaptığımız hareketin anlamı “Sen ne yaptığını zannediyorsun?” anlamına geliyor. Yani bir çeşit atarlanma tabiri. Tabi kültürümüz onlardan farklı olduğu için bu gibi yanlış anlaşılmalar normal oluyor. Yerine, zamanına ve olaydaki insanların tepkilerine göre şekillenir böyle durumlar.

İletişim ve Saygı

İletişim esnasında tarafların birbirlerine olan saygıları çok önemlidir. Birbirini sevmeyen iki insan, birbirlerine saygı duymak zorunda değildirler ama saygı göstermek zorundadırlar. Çünkü aynı toplumda yaşamaktadırlar. Bu saygı gösterme olayı tabi ki de karşılıklı olmak zorundadır. Size saygı göstermeyen bir insanla neden iletişim kurmaya çalışırsınız ki? Hiçbir şey anlatamazsınız o insana. Daha doğrusu anlamak istemez sizin anlattığınız şeyleri.

Yaş farkı bir diğer unsurlardan bir tanesidir. Bir çocukla iletişim kurmak istiyorsanız, onun çocuk olduğunun farkında olmanız gerekir. Düşüncelerinin ve fikirlerinin daha büyümemiş olduğunu bilmeniz gerekir. Ama onların hala büyüdüklerini de unutmamak gerekir. Bu yüzden çocuklarla iletişim kuracağımız zamanlar da onları olumsuz etkileyecek şekilde iletişim kurmamalıyız.

İletişim Araçları

Günümüzde en çok kullandığımız cihazlardan birisi cep telefonlarımızdır. Cep telefonları, ilk çıktıklarından bu yana oldukça gelişti ve gelişmektedirler. Gelişen bu telefonlar sayesinde neredeyse her işimizi telefonlarımızla yapar olduk. Zamanımızın büyük bir kısmını onlara ayırır olduk. Ama cep telefonlarının radyasyon yaydığını unutmamak gerekiyor. Diyeceksiniz ki etrafımızda bir sürü cihaz zaten radyasyon yayıyor, telefonun yaydığı radyasyondan ne olacak? Olur olur çok şey olur. Telefonlarımızı genellikle cebimizde veya çantamızda taşıyor olmamıza rağmen aslında konuşurken, telefonumuzu başımıza çok yakın bir hizada tuttuğumuz için bizim umursamadığımız o radyasyon doğrudan beynimizi etkilemektedir. Buna herkesin bildiği ama çoğumuzun kullanmadığı basit bir çözüm sunabilirim. Mikrofonlu kulaklık kullanmak. Genellikle telefonlarımızın kutularında bulunur bu cihaz. Tabi herhangi bir teknoloji mağazasından da alabiliriz. Bu cihaz sayesinde telefon konuşmalarımızda telefonumuz, baş hizasında duracağına, cebimizde, çantamızda veya masamızda durabilir. Böylelikle telefonumuzun radyasyonundan daha az etkilenmiş oluruz.

Bir topluluk önünde konuşma yapmamız gerektiği zamanlar olmuştur elbette. Bu olaylar çoğumuz için stresli ve sıkıntılı zamanlardır. Bu sıkıntıların aşılması sanıldığı kadar zor değildir. Anlatılması gereken konuyla alakalı öncelikli olarak detaylı bir araştırma yapılmalıdır. Bu detaylı araştırmalar, o konu hakkında hiçbir bilgiye sahip olmayan insanların bile anlayabileceği şekilde anlatılmalıdır. Bu anlatımı en az hatayla yapabilmek için ise defalarca tekrar yapılmalıdır. Böylelikle beyin, bu gibi durumlara hazırlıklı olur.

--

--

Yalçın Golayoğlu
Yalçın Golayoğlu

No responses yet